Prăjitură cu dovleac și morcov

         V-am pregătit o prăjitură cu aromă de toamnă. M-am gândit să ,,veganizez” și aroma asta și am apelat, evident, la vedeta sezonului, dovleacul. Pentru mine, toamna este fuziunea dintre aromă și culoare, mai exact dintre dovleac, morcov, scorțișoară și, eventual,  măr. Găndiți-vă la o astfel de prăjitură alături de un ceai cald și un film sau o carte bună. Ei bine, vin eu cu ideea de desert și vă aștept pe voi cu recomandări de cărți sau filme.

         Totul a început cu ideea de a face un carrot cake, un chec simplu cu morcovi și scorțișoară, însă, pe parcurs, am vrut să îl fac mai interesant și mai aromat. Pentru asta am adăugat dovleac și am făcut o cremă foarte ușor de preparat și a ieșit ceva foarte gustos. De fapt, cred că asta e frumusețea în bucătărie, să improvizezi, să amesteci ingrediente și să te bucuri de rezultat. Evident, nu iese întotdeauna cu improvizatul, însă fiecare experiență este o lecție pentru mine. Întotdeauna mi-a plăcut să-mi adaug amprenta personală, fie că a fost vorba de o prezentare pentru facultate, fie de o nouă rețetă.

Ingrediente:

 

Pentru blat:

 

Pentru cremă:

Preparare:

  1. Într-un bol se amestecă făina, zahărul, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea, scorțișoara, nucșoara și cuișoarele măcinate.
  2. Semințele de in se pun la înmuiat până capătă o textură vâscoasă (este de preferat să folosiți apă caldă pentru a scuti timp).
  3. Se prepară piureul de dovleac. Se fierbe sau se coace dovleacul, iar după ce se răcește se mixează în blender.
  4. Pasta rezultată se amestecă împreună cu morcovii răzuiți, sucul de portocală, uleiul, oțetul și semințele de in (împreună cu apa în care au stat semințele).
  5. Cele două amestecuri se mixează și se bagă la cuptor pentru aproximativ 30 de minute.
  6. Crema se prepară amestecând piureul de mere (mere pasate), laptele, scorțișoara, zahărul și vanilia. Se ține la frigider până când se răcește blatul.
  7. Blatul se taie în două părți și se adaugă crema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *